Toulcův dvůr

23.01.2009 12:08

 

Info bod pro mapu Google Earth

První zmínka o dvoru v Hostivaři je z 11. června 1362. Tehdy ho dostal spolu s rychtou a vsí do zástavy od sázavského opata Vojtěcha rychtář Petřík z Lešťan. Tvrz byla po dlouhá léta majetkem sázavského kláštera, poté nejvyššího pulkrabství, spravovali ji stavové království českého a roku 1866 se stala majetkem "obce království Českého". Posledním nájemcem tohoto zemského (předtím purkrabského) statku byl pan František Toulec, po kterém je dvůr pojmenován. Byl to prý velmi moudrý hospodář, laskavý člověk, který nenechal žádného pocestného odejít bez pohoštění. Název Toulcův dvůr je proto vhodným pojítkem s minulostí.
V 60. letech dvacátého století dostal dvůr do správy Státní statek Praha. Zřídil zde velkovýrobnu krmných směsí a bývalé stodoly přestavěl na průmyslový objekt. Dne 11. května 1992 vyčlenila vláda ČSFR areál Toulcova dvora pro neziskové ekologicko výchovné účely a převedla ho do vlastnictví města Prahy.
Areál Toulcova dvora je zachovalou sídlištní památkou, evidovanou ve Státním seznamu kulturních památek. Jako součást původní zástavby osady Hostivař leží na území Městské památkové zóny Hostivař vyhlášené v r. 1993.

  

Dopravní spojení:

METREM ze stanice metra Skalka (trasa A) nebo Opatov (trasa C) autobusem č. 177 na zastávku Toulcův dvůr, kde vystoupíte u naší branky


TRAMVAJÍ č. 22, 26 na zastávku Na Groši, na křižovatce, na které vystoupíte, odbočit doprava směrem z centra, po 50 m zahnout do uličky napravo, přejít lávku přes Botič, kolem základní školy a za ní doprava do kopce po schodech

https://www.toulcuvdvur.cz/

Kubatova 1/32 Praha 10