Sborový dům Milíče z Kroměříže – kostel v blízkosti Chodovské tvrze

17.01.2009 17:22

Před více než padesáti lety vznikl na Spořilově sbor Českobratrské církve evangelické. Od té doby se ovšem území sboru rozšířilo výstavbou sídliště Spořilov a především vybudováním Jižního Města. Staršovstvo sboru se už koncem osmdesátých let vážně zabývalo myšlenkou vybudovat za podpory partnerů v Nizozemí, zvláště sboru v Rijwijku, sborové středisko v oblasti Jižního Města. Po roce 1989 se po řadě jednání podařilo ve spolupráci se zastupitelstvem Městské části Praha Jižní Město najít vhodné stavební místo. Nevyjasněné majetkoprávní vztahy bezprostředně po revoluci a další důvody však další postup velmi zkomplikovaly. Přislíbené finanční prostředky z Nizozemí byly mezitím převedeny na jiné naléhavé projekty.

Jasné řešení problému se naskytlo před dvěma lety naléhavou výzvou Azylového centra na Chodově, které uspokojuje potřeby jak našich, tak cizích bezdomovců a lidí v nouzi, a které stojí uprostřed celé oblasti, postavit sborový dům na jejich pozemku.

Cílem výstavby Sborového domu Milíče z Kroměříže je vytvořit prostor pro setkávání

Popis objektu -Sborovový dům je navržen jako částečně podsklepený dvoupatrový objekt s využitelným podkrovím. Sestává s několika funkčních celků, které jsou různou měrou vzájemně provázány.Jádrem objeku je sál pro shromažďování sboru a konání bohoslužeb. K sálu přiléhají dvě křídla stavby, a to od jihozápadu byt duchovního a ze severovýchodní strany soubor dalších prostorů, určených pro každodenní život sboru.

V suterénu je hospodářské a technické zázemí bytu. Je zde také jedna klubovna určená pro mládež sboru s prostory pro ukládání sportovních a turistických potřeb.

Podkroví bude využito pro umístění vzduchotechnického zařízení a i zde vzniknou skladovací prostory.

V přízemí jsou situovány hlavní sborové místnosti: vstupní hala s recepcí, hlavní sál, klubovna, oddělená od sálu mobilní stěnou, šatna, sanitární vybavení, kuchyń. Hlavní sál je tvořen prostorem tvaru kruhové výseče. Ve středu kruhu stojí stůl, odkud je vysluhována Svatá večeře Páně a odkud také vycházejí všechny další bohoslužebné aktivitty sboru spolu s kázáním. Kolem tohoto středu jsou seskupeny řady sedadel účastníků bohoslužeb. Pro svátos křtu je vyhrazen prostor na obvodu kruhu.V těsné blízkosti kruhu jsou také situovány varhany. Součástí prostoru sálu je kruchta. Kapacita sálu je celkem 170 míst, při stolové úpravě 120 míst.

Projekt vypracoval akad. arch. Jiří Veselý. kladení základního kamene 30.3.2003

   

 

Spolupráce s azylovým domem - V polovině roku 1998 sbor ČCE v Praze na Spořilově navázal živou spolupráci s azylovým domem v Donovalské ulici. Toto azylové centrum bylo založeno občanským sdružením "Společnou cestou". Nabízí dočasné ubytování těm, kteří se ocitli bez střechy nad hlavou v důsledku rozpadu rodiny nebo ztráty zaměstnání a tím i možnosti platit nájem, část obyvatel tvoří také cizinci hledající v České republice azyl. Více než polovinu obyvatel domu tvoří děti. Kromě psycho-sociální péče o obyvatele domu nabízí sdružení v rámci občanské poradny služby lidem z blízkého i vzdálenějšího okolí.

https://sporilov.evangnet.cz/stavba.php?page=stavba/chodov_cs