Milíčovský les

08.02.2009 02:13

Milíčovský les je od roku 1998 součástí zvláště chráněného území – přírodní památky „Milíčovský les a rybníky“. Severovýchodní část území je zapsána v rámci programu Natura 2000 jako evropsky významná lokalita. Celková plocha chráněného území je 93,29 ha.

Přírodní památka Milíčovský les a Milíčovské rybníky jsou od roku 1998 součástí zvláště chráněného území leží na katastrálním území obce Újezd, severní část bezprostředně sousedí se zástavbou Jižního Města a nachází se několik set metrů od konečné metra HÁJE.


  Zahrnuje lesní komplex a soustavu  rybníků – Milíčovský rybník, Homolka, Vrah a Kančík - mezi Jižním Městem a dálnicí poblíž Újezdu u Průhonic a Kateřinek. Spravuje ji Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Důvodem pro vyhlášení přírodní památky byla snaha ochránit zachovalé lesní porosty a mokřiny v okolí rybníků. Jde o významné útočiště obojživelníků a hnízdiště ptactva. Dochovala se zde původní lipová doubrava. Rybníky lemují rákosí a ostřice. Mezi rybníky se nachází vlhká louka s blatouchy. 

Při jarním tahu  ptáků jsou zdejší rybníky význačnou zastávkou pro labutě, potápky, slípky, uvidíme tu strakapoudy i lejsky.

I když je tato oblast v dosahu metra Háje, je možné, že řada z Vás do těchto míst nikdy nezavítala. A přitom toto místo klidu a ticha s bublajícím potůčkem může být právě tím pravým výletem pro víkendové odpoledne.

I když je tato oblast v dosahu metra Háje, je možné, že řada z Vás do těchto míst nikdy nezavítala. A přitom toto místo klidu a ticha s bublajícím potůčkem může být právě tím pravým výletem pro víkendové odpoledne.

 

 

Severovýchodní část území je zapsána v rámci programu Natura 2000 jako evropsky významná lokalita. Celková plocha chráněného území je 93 ha. Územím prochází naučná stezka „Povodím Botiče“, která začíná v Hostivaři u Ekologického centra Toulcův dvůr, vede podél přehradní nádrže do Petrovic a dále k bývalému Fantovu mlýnu a podél Pitkovického potoka až do Milíčovského lesa a k Milíčovským rybníkům.

Soustava těchto tří rybníků je lemována rákosovými a ostřicovými porosty, které přecházejí do olšin. V lese pak převažuje lipová doubrava s dubem, lípou srdčitou a hojným keřovým patrem.