Měřidla pro rozdělování topných nákladů které používáme

11.03.2009 13:41

Na všech tělesech ústředního vytápění máme od firmy ISTA elektronická měřidla Doprimo III pro rozdělování topných nákladů.

Pomocí indikátoru rozdělovače topných nákladů (IRTN) umístěného na každém topném tělese se neměří fyzikální veličina. Neměří se přímá spotřeba, ale poměrná část předaného tepla z otopného telesa do vytápěné místnosti. Hodnotou je jeden dílek, který předsatvuje podíl spotřeba tepla bytové jednotky na celkové spotřebě tepla objektu.

Elektronické indikátory společnosti ISTA Česká republika s.r.o. doprimo® III pracují na principu elektrického oscilačního obvodu a přinášejí kromě řady předností i zvýšení uživatelského komfortu. Ke klíčovým patří zejména vnitřní kalendář naprogramovaný v přístroji a nedovolující náměry mimo otopné období, dále pak odečet všech přístrojů v zúčtovací jednotce v jeden okamžik a následné uložení údaje do paměti.

Paměť přístroje nabízí i údaje za předchozí období a další data užitečná zejména při řešení reklamací. Uživatel má tak možnost průběžné kontroly spotřeby i správnosti provedeného odečtu. Sofistikovaná konstrukce i vnitřní software elektronických indikátorů garantují bez jakékoliv údržby dlouhodobou životnost (10 let) a správnost měření.

 

V dolní části stránky www.ista.cz/produkty/irtn/doprimo_iii/index.html     si můžete stáhnout podrobný popis měřidla Doprimo III

 

Popis funkceměřidla doprimo III  Měřidlo je na vysoké technické úrovni pro náročné správce, kteří chtějí více než jen zjišťovat spotřebu.

Díky dvoučidlové technologii sleduje měřidlo doprimo III® spotřební hodnoty neobvykle přesně. Ty mohou být zobrazeny spolu se srovnatelnými hodnotami za loňský rok, což je především pro nájemníky zajímavá funkce.

Vrchní část přístroje - vyrobená z tepelně odolného plastu - obsahuje desku se všemi elektronickými součástkami, multifunkční LCD-ukazatel, lithiovou baterii a teplotní čidla.

Spodní část je vyrobena ze stříkané slitiny s vysokou tepelnou vodivostí a montuje se přímo na topné těleso.

doprimo III® začíná načítat, pokud mezi teplotou topného tělesa a senzorem teploty prostoru vznikne rozdíl minimálně 4,9 Kelvinů, ale zase pouze v případě, když současně povrchová teplota topného tělesa činí minimálně 23º. Toto zajišťuje správcům požadovanou minimalizaci letního načítání.

Pro naprogramování přístroje je použit integrovaný senzor nebo ruční programovací přístroj (HPG)

Výkonnostní charakteristika

  • Dvoučidlový přístroj, který je možno naprogramovat i jako jednočidlový
  • Lze dodat jak v kompaktní verzi, tak ve verzi s dálkovým čidlem
  • Napájení prostřednictvím lithiové baterie se životností 10+2 let (Longlife Powerbudget)
  • Ukládá do paměti konečné hodnoty za posledních 12 měsíců a také loňské a předloňské hodnoty
  • Možnost varianty s dálkovím odečtem

Oblast použití

 doprimo III® je vhodný pro téměř všechny typy topných těles. Jeho oblast použití leží mezi

  •  35º a 90º (kompaktní verze)
  •  35º a 110º (verze s dálkovým čidlem)