Komunitní centrum Matky Terezy

07.03.2009 21:20

Komunitní centrum Matky Terezy u metra Háje

 

Římskokatolická farnost u kostela sv. Františka z Assisi v Praze – Chodově (dále jen farnost) vznikla v roce 1988. Vlastnila pouze malý stejnojmenný kostelík, postavený v době, kdy byl Chodov ještě malou obcí za hranicemi Prahy. V době vzniku farnosti však již stál uprostřed nové městské části obklopený největším českým sídlištěm s téměř 90 tisíci obyvatel. Farnosti chybělo jakékoliv zázemí, byt faráře, shromažďovací prostory a hlavně prostor, kde by se sešla celá farnost při bohoslužbách. Není divu, že velká část věřících odjížděla do jiných částí Prahy.

 

Nový kostel, postavený uprostřed Jižního Města, je výraznou změnou k lepšímu, i když nedominuje výškou ani velikostí. Skladba hmot a prostorů, postavená nad kruhovým půdorysem, přináší městu kousek toho, co nejvíc postrádá: smyslu lidské pospolitosti. Vizí centra je, že nabídne obyvatelům Jižního Města a dalším místo pro společenská a duchovní setkání.

Jak již název napovídá nejedná se pouze o kostel, jak se na první pohled muže zdát. Jde o společenské centrum v jehož středu je umístěna kaple, které obsahuje ještě řadu dalších místností: pro setkávání maminek s dětmi, kluby mládeže, setkávání seniorů, v budoucnosti pro psychologickou poradnu a další aktivity. V prostorách, sousedících s chrámem je řada světlých pokojů s okny, vedoucími někdy do trojúhelníkových atrií. Vše je vyřešeno vtipně i útulně.

„Kruh byl odedávna symbolem jednoty, rovnoměrnosti a stejnosti vzhledu. Zde je symbolem jednoty lidského společenství, komunikace mezi lidmi a místem setkávání, toto jsou slova architektky Vítezslavy Rothbauerové. Uprostřed celé kruhové stavby je umístěna kaple pro 70 věřících. Její stěny se dají odsunout a spojit se sálem. Lze tak vytvořit velký prostor pro 400 lidí. Sál bude samostatně využíván pro přednášky, koncerty a také jako výstavní prostor.

 

Slavnostní otevření Komunitního centra Matky Terezy proběhlo 26. května 2007. Otevření zahájila slavnostní bohoslužba s posvěcením oltáře a požehnáním celému objektu kardinálem Miloslavem Vlkem.

Další podrobnosti jsou na