Geopark při Geofyzikálním ústavu Akademie věd ČR

22.01.2009 13:15

Geopark při Geofyzikálním ústavu Akademie věd České republiky

Vchod je z ulice Jihozápadní IV, Praha 4, Spořilov   Info bod pro mapu Google Earth

Geopark se nachází v areálu Geofyzikálního ústavu v Praze 4 - Spořilově. Je volně přístupný veřejnosti z ulice Jihozápadní IV a byl zbudován za finančního přispění Městské části Praha 4.

V současnosti geopark shromažďuje více jak 40 horninových vzorků. Smyslem geoparku je nejenom představit veřejnosti rozmanitost a krásu hornin, které tvoří Český masív, geologickou jednotku, jež zaujímá většinu území České republiky, ale především umožnit návštěvníkům získat představu o příčinách a způsobech vzniku hornin.

V geoparku se dozvíte proč, jak a kde horniny vznikají a ty nejdůležitější horniny v počtu několika desítek kusů si můžete prohlédnout.

Další podrobné informace o Geoparku a umístěných horninách, najdete na adrese www.enviweb.cz/?env=obecne_archiv_hbhae/Geopark_Praha_Sporilov.html

V geoparku si můžete také zahrát hru-kvíz nazvanou KÁMEN MUDRCŮ s cílem najít si „svůj“ kámen mudrců, a přitom se zábavnou formou dozvědět něco o horninách, o tom, proč, jak a kde na Zemi vznikají.

V Geoparku také naleznete informační texty ve formě plakátů o stavbě a geologickém vývoji planety Země, o horninách a o geologickém vývoji na území České republiky.

ZDROJ: GFÚ AV ČR