Termostatické ventily - Jak je správně používat

11.03.2009 14:13

Termostatický ventil je zařízení, které zajišťuje příjemnou a stálou teplotu v místnosti podle nastaveného stupně. Termostatická hlavice je vybavena snímačem, který ventil otvírá a zavírá v závislosti na teplotě v okolí teplotního čidla. Pro správnou funkci nesmí být proto teplotní čidlo zakryto záclonami, nábytkem a pod. Pokud nelze překážku před termostatickou hlavici odstranit, je možné problém správné funkce snímače teploty řešit instalací hlavice s odděleným teplotním čidlem.


Když je teplota  v místnosti příjemná i při studených radiátorech, není třeba se znepokojovat, hlavice pracuje správně. Hlavice otevírá průtok teplé vody do radiátoru pouze tehdy, když je nedostatečná dodávka tepla z jiných zdrojů, jako je sluneční záření, domácí spotřebiče a pod.
V noci lze energií na vytápění šetřit přivřením hlavice o jeden dílek stupnice, ráno pak je třeba vrátit hlavici do původního nastavení.
Při větrání by měla být hlavice nastavena na protimrazovou ochranu *. Jinak může chladný vzduch způsobit její otevření. Po skončení větrání je nutno vrátit hlavici do původní polohy nastavení.


Po skončení topné sezóny je doporučeno nastavit termostatickou hlavici na nejvyšší stupeň (úplně otevření ventilu). Snižuje se takto opotřebení ventilu a  tím prodlužuje jeho životnost. V průběhu oprav a revizí zařízení pro dodávku tepla při letních odstávkách se připadné nečistoty neusazují v potrubí a jejich plynulé odplavení snižuje riziko nefunkčnosti termostatoického ventilu při zahájení další topné sezóny.