Hasičský záchranný sbor a dobrovolní hasiči

17.01.2009 17:24

https://msdh-chodov.blog.cz/rubriky/historie-sboru

Naproti poště na konci ulice Benkova má sídlo Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy – hasičská stanice 04 – Květnového vítězství 2023, Praha 4 – tel. 950 854 011,  950 854 097

Kromě těchto „profesionálních pražských“ hasičů má na Chodově sídlo i Metropolitní sbor  dobrovolných hasičů.  (webové stránky historie a fotky jsou v oblíbených položkách u DVD Benkova)

 

Ani Chodov nechtěl zůstat pozadu, a tak 8. července roku 1894 svolalo obecní zastupitelstvo veřejnou schůzi, na které bylo rozhodnuto dobrovolný hasičský sbor založit. Byla zakoupena přípřežní stříkačka, která byla deponována v kůlně zemědělské usedlosti p. Hráška. Pohotovostní koňskou přípřež zajišťovaly za úplatu z obecní pokladny zemědělské usedlosti

V roce 1955 byla celostátní organizace dobrovolných hasičů přejmenována na Československý svaz požární ochrany (ČSPO) a o dva roky později se podle nových stanov ČSPO změnily sbory dobrovolných hasičů na jeho tzv. základní organizace. Místní sbor se tak stal Základní organizací ČSPO v Praze 4 - Chodově.

V roce 2001, v souladu s platnou legislativou, Rada městské části Praha 11 zřídila jednotku sboru dobrovolných hasičů (JSDH) městské části Praha 11 a velitelem jednotky jmenovala ing. Michala Brunnera. Zajištění náboru a odborné přípravy členů jednotky a péče o svěřené prostory a prostředky požární ochrany je nadále úkolem Sboru dobrovolných hasičů Praha 11 - Chodov jako občanského sdružení na úseku požární ochrany. Tento vztah upravuje dohoda o zabezpečování úkolů požární ochrany uzavřená mezi sborem a městskou částí v roce 2001.