Domovní řád

21.12.2008 00:27

čl. 1 - Úvodní ustanovení

Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání domu, bytů, nebytových prostor a společných částí domu DVD Benkova (dále jen družstva), přičemž základní úprava vzájemných práv a povinností mezi družstvem a jeho členem nebo nájemníkem (dále jen uživatelem bytu) je v této oblasti stanovena občanským zákoníkem a stanovami družstva.

 

čl. 2 - Základní pojmy

1. Bytem se rozumí soubor místností, které‚ jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k bydlení.

2.  Nebytové prostory jsou jednotlivé místnosti nebo soubory místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k jiným účelům než bydlení (např. k podnikatelské‚ společenské nebo zájmové činnosti). Nebytovými prostory nejsou příslušenství bytu ani společné části domu.

3. Příslušenstvím bytu jsou vedlejší místnosti a prostory určené k tomu, aby byly s bytem užívány (např. sklepní kóje).

4. Společnými částmi domu jsou části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, vchody, schodiště, chodby, prádelny, sušárny, rozvody tepla, studené a teplé vody, kanalizace, plynu, elektřiny a společné antény.

 

čl. 3 - Práva a povinnosti uživatele bytu

1. Práva a povinnosti, plynoucí z užívání bytu a nebytových prostor, upravuje zejména hlava sedmá občanského zákoníku a čl. 7 stanov družstva.

2. Družstvo je povinno zajistit uživateli bytu plný a nerušený výkon jeho práv spojených s užíváním bytu.

3. Družstvo je oprávněno - po předchozím oznámení uživateli - vstoupit do bytu (nebytového prostoru) za účelem zjištění technického stavu bytu (nebytového prostoru) a provedení odečtu, kontroly, případně i výměny měřidel tepla, teplé a studené vody. Ve výjimečných případech (havárie, ohrožení života a zdraví osob, bezprostředně hrozící škoda na majetku) bude zajištěno zpřístupnění bytu policií ČR i bez souhlasu uživatele bytu. O tomto zásahu vyrozumí družstvo neprodleně uživatele a pořídí o zásahu písemný protokol.

4. Uživatel bytu je povinen řádně užívat byt, společné části domu a řádně užívat plnění, jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu. Dále je povinen po předchozím oznámení družstva umožnit přístup do bytu (nebytového prostoru) za účelem zjištění technického stavu bytu (nebytového prostoru) a provedení odečtu, kontroly, případně výměny měřidel tepla, teplé a studené vody).

5. V zájmu předcházení násilnému otevření bytu (nebytového prostoru) z důvodu havárie a pod., doporučuje se zejména v případě déletrvající nepřítomnosti uživatele bytu oznámit družstvu místo pobytu anebo adresu a telefon osoby, zplnomocněné ke zpřístupnění bytu (nebytového prostoru).

6. Uživatelé bytů (nebytových prostor) jsou povinni při výkonu svých práv dbát, aby v domě bylo vytvářeno prostředí, zajišťující ostatním uživatelům nerušený výkon jejich práv. Výkon práv a povinností vyplývajících z užívání bytu (nebytových prostor) nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiných osob a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.

7.  Uživatel bytu je povinen vyžádat si souhlas, respektive předem ohlásit představenstvu družstva veškeré úpravy a změny prováděné v užívaném bytě či jeho příslušenství. Při úpravách je povinen postupovat v souladu s právními předpisy, zejména se Stavebním zákonem.

 

čl. 4 - Držení domácích zvířat

1. Uživatel bytu nese plnou odpovědnost za domácí zvířata, která v bytě chová (psy, kočky, morčata a pod.). Současně dbá, aby zvířata nerušila klid v domě a neznečišťovala dům a jeho okolí. Případné znečištění, způsobené jeho zvířaty, je povinen bezodkladně uklidit.

2. Písemného souhlasu všech uživatelů bytů v domě a představenstva družstva je třeba, chce-li uživatel bytu držet větší počet zvířat.

 

čl. 5 - Užívání společných částí (prostorů a zařízení) v domě

1. Společné části domu se užívají jen k účelům odpovídajícím jejich určení. Umisťování jakýchkoli předmětů, nepatřících k vybavení domu, je možné jen se souhlasem představenstva družstva.

2. Uživatelé jsou povinni zejména:

   - umožnit přístup k uzávěrům, hydrantům a měřičům

   - neodkládat v domě látky snadno vznětlivé či jinak nebezpečné a neužívat otevřeného           ohně,

   - neukládat ve sklepech věci, které by se mohly stát zdrojem šíření hmyzu a hlodavců.

3.  Ve společných prostorách je zakázáno kouření.

 

čl. 6 - Praní, sušení a mandlování prádla

1.  V bytech lze prát v pračkách pro domácnost jen tehdy, nedojde-li tím ke zhoršení stavu užívaného bytu ani k závadám v odběru studené a teplé vody. Poškození a závady, které by vznikly ve vlastním bytě nebo v bytech sousedů následkem praní v pračkách, je uživatel bytu povinen odstranit na svůj náklad.

2. Prádelnu a mandlovnu může používat každý uživatel bytu v domě. Po použití prádelny je uživatel povinen ji řádně vyčistit a uklidit.

3. V prádelnách a mandlovnách je uživatel povinen ihned po ukončení praní nebo mandlování zapsat spotřebu elektřiny i studené a teplé vody do evidenčního záznamníku prádelny nebo mandlovny.

4. Úhrada za použití prádelny nebo mandlovny se platí podle příslušných předpisů družstva.

5. V sušárnách prádla není dovoleno uskladňovat předměty, kouřit a užívat otevřeného ohně. Při mrazu musí být okna v sušárnách, jakož i prádelnách a mandlovnách, zavřena.

 

čl. 7 - Vyvěšování a vykládání věcí

1. Uživatel bytu (nebytového prostoru) nesmí bez písemného souhlasu družstva umisťovat na vnější konstrukce např. lodžií a oken, na fasádu, střechu a anténní stožár jakákoliv zařízení a předměty.

2. Pro stavbu a instalaci střešních rozhlasových a televizních antén a jejich svodů je třeba předchozího písemného souhlasu družstva. Stavební úřad může nařídit přeložení nebo úpravu antén, které ohrožují stavební stav nemovitosti nebo bezpečnost okolí, anebo ruší její vzhled.

 

čl. 8 - Zajištění pořádku a čistoty v domě

1. Uživatelé a osoby s nimi bydlící jsou povinni udržovat v domě pořádek a čistotu.

2. Družstvo je povinno zajistit úklid ve všech společných částech domu, a to v tomto rozsahu:

     -    Schody, chodby, výtahovou kabinu a zábradlí mýt jednou týdně a ostatní společné místnosti (prádelnu, mandlovnu, sklepy, sušárny)  jednou za měsíc.

     -    Okna a dveře ve společných místnostech v suterénu, výtahové dveře ve všech podlažích, osvětlovací tělesa na chodbách a ve společných místnostech a ostatní příslušenství ve společných částech domu jednou za půl roku.

     -      Udržovat osvětlení ve všech společných částech domu.

3. V případě, že se uživatelé bytů v domě rozhodnou provádět sami úklidové práce ve společných částech domu,  jsou povinni vykonávat tyto práce v rozsahu stanoveném v bodu 2.

4. Květiny v oknech, na lodžiích apod. musí být zabezpečeny proti pádu. Při zalévání květin a sušení prádla je třeba dbát na to, aby voda nestékala a nesmáčela zdi a balkóny nižších pater.

5.  Z oken a lodžií není dovoleno vyhazovat předměty a vyklepávat prach.

 

čl. 9 - Otvírání a zavírání domu

1. Uživatelé bytů  jsou povinni zamykat domovní vchody. Družstvo je povinno zajistit, aby při výměně zámku každý uživatel bytu obdržel po dvou klíčích od domovních dveří na jednu bytovou jednotku.

2. Uživatel bytu je povinen po zániku práva na užívání bytu odevzdat v kanceláři družstva všechny klíče, které k zámkům v domě má,  a to bez náhrady.

3. Klíče od společných prostorů a zařízení domu, včetně těch prostorů, kde jsou umístěny hlavní uzávěry plynu, studené a teplé vody a dálkového topení, jsou uloženy dle rozpisu, který tvoří přílohu tohoto domovního řádu. Duplikáty těchto klíčů jsou uloženy v kanceláři družstva.

4. Družstvo je povinno umožnit na požádání vstup do uzavřeného domu oprávněným osobám.

 

čl. 10 - Zacházení s rozvodnými zařízeními

1. V případě havárie na rozvodu plynu, studené a teplé vody a dálkového topení je uživatel bytu povinen uzavřít ihned příslušné uzavírací armatury v domě, eventuelně s pomocí funkcionáře družstva. K odstranění havárie povolá příslušnou havarijní službu. O uzavření a opětném otevření domovních armatur je uživatel bytu povinen informovat všechny ostatní uživatele bytů v domě.  Umístění uzávěrů je znázorněno na plánku v příloze tohoto domovního řádu.

2. V případě plánovaných oprav rozvodu elektřiny, plynu, studené a teplé vody a dálkového topení je družstvo povinno informovat uživatele bytů nejméně 10 dní předem o dni a hodině odstavení a o uvedení příslušného rozvodu do provozu.

 

čl. 11 - Informační zařízení v domě

1. Vývěsky, nápisy a reklamy mohou být umístěny na domě a uvnitř domu jen se souhlasem představenstva družstva.   

2. Jakmile právo na umístění informačního zařízení zanikne, je jeho uživatel povinen toto zařízení odstranit  a na svůj náklad vše uvést do původního stavu.

3. Družstvo umístí na viditelném místě v domě nástěnku, na které budou uživatelé bytů informováni o všech důležitých opatřeních týkajících se bezpečnosti a údržby bytů, společných prostorů a zařízení domu, jakož i o změnách v užívání bytů (např. oznámení o změnách záloh za poskytované služby apod.). O nástěnku pečuje určený člen představenstva družstva.

 

čl. 12 - Klid v domě

1.   Uživatelé bytů jsou povinni užívat byty v souladu s dobrými mravy tak, aby neobtěžovali ostatní uživatele, zejména nadměrným hlukem a pachem.

2. V době od 22.00 do 6.00 hod. jsou uživatelé bytů povinni dodržovat noční klid, tj. zejména ztlumit hlasitost audio a videopřístrojů a zdržet se jakékoliv hlučné činnosti, která by mohla ostatní uživatele domu rušit.

3. Klid v domě jsou povinni dodržovat i uživatelé nebytových prostorů.

4.  Klid jsou uživatelé bytů a nebytových prostorů povinni dodržovat v neděli a ve sváteční dny i v době od 06.00 do 22.00 hodin.

 

čl. 13 - Závěrečná ustanovení

1. Domovním řádem nejsou dotčena práva a povinnosti,  vyplývající z jiných právních předpisů.

2.  Nerespektování ustanovení domovního řádu je závažným porušením stanov družstva, respektive smlouvy o užívání bytu nebo nebytového prostoru.

3. Družstvo je povinno zajistit, aby tento domovní řád byl trvale vyvěšen v domě na místě přístupném všem obyvatelům domu.

4.  Tento domovní řád byl schválen představenstvem  družstva dne 18. listopadu 1997 a nabyl účinnosti dnem vyvěšení.