Státní oblastní archiv na Chodovci

17.01.2009 17:23

www.soapraha.cz

Národní archiv v současné době využívá ke své činnosti dvou objektů. Sídlem archivu, v němž se nacházejí útvar ředitele, všechna oddělení archivu vyjma 1. oddělení, jedna ze dvou studoven a knihovna, je budova umístěná v novém archivním areálu v Praze 4 - Chodovci. Budova je jednou z nejmodernějších archivních budov v Evropě, na přípravě jehož výstavby měli pracovníci Státního oblastního archivu Praze důležitý podíl.

Adresa: Archivní 4/2257, Praha 4 - Chodovec

  

Archiv dohlíží na vyřazování (skartaci) písemností vzniklých z činnosti orgánů státní správy a samosprávy, jejich organizací a zařízení a jejich předchůdců a písemností vzniklých z činnosti organizací , osob a podnikatelských subjektů ve smyslu znění archivního zákona na území Středočeského kraje a hl. m.Prahy.

Zajišťuje všestrannou péči o archiválie, zpřístupňuje archiválie veřejnosti, využívá je ke zpracování odborných rešerší. Podílí se na výkonu státní správy. Archiv vytváří a spravuje knihovnu odborné literatury se zaměřením na daný region, pořádá přednášky, autorsky i vydavatelsky se podílí na regionální i celostátní publikační činnosti.

V souladu se zákonnými normami archiv vykonává následující odborné činnosti:

  • Předarchivní péče
  • Evidence archiválií
  • Zpracování archiválií
  • Zpřístupňování archiválií pro vědecké, správní, hospodářské a kulturní účely
  • Bezpečné uložení a zabezpečení fyzického stavu archiválií
  • Vyvíjí vlastní vědeckou činnost v oblasti regionální historie a archivnictví